Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pyszny szybki prosty deser
Autor Wiadomość
Jadeit Wysłany: 2009-06-16, 11:48   Pyszny szybki prosty deser

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 171
Skąd: Siemianowice
Własnie wypróbowałam wspaniały przepis mojej koleżanki i musze wam policić.

Dowolne owoce
szklanka mąki
szklanka cukru
pół kostki masła
Jeśli ma wyjść cała blaszka taka z pieca to dwa razy tyle składników.

Dowolne owoce umyc, obrać dodać cukru lub miodu, cynamonu jesli ktos lubi i przysmarzyć na patelni, aż zmiękną (do śliwek koleżanka dodaje rum lub amaretto, ale to kwestia gustu)
Wyłozyć wszystko na blaszce posmarowanej masłem (uwaga na papierze do pieczenia nie wychodzi).
Mąkę, masło i cukier zmieszać, aż powstanie twarda zbita kulka i wsadzić do zamrażarki na chwilę. Po wyciągnięciu potrzeć na tarce i posypać owoce (ilość według uznania) wsadzić do piekarnika na 200 stopni, aż posypka zezłoci się. Podawać ostygnięte np.: ze smietaną.

Ona robi zwykle ze śliwek, ja robiłam z truskawek ale można każdy inny owoc dać.

Gorąco polecam!
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-06-16, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nabla Wysłany: 2009-06-16, 11:58   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Crumble - pseudociasto dla leniwych miłośników kruszonki. Pyszny, prosty, domowy deser - mało "wyjściowy" bo po pokrojeniu tworzy tylko urocze okruchy.

Pol kilograma jabłek obrać, przekroić każde na 8, ułożyć w naczyniu. Pol kostki masła, szklanka maki, pół szklanki cukru, jedno jajko - zmiksować lub zagnieść na kruszonkę, wysypać na jabłka, posypać cynamonem i upiec w gorącym piekarniku, ok 25 minut.

To poniżej wyszło mi mało słodkie, wiec posypałam cukrem pudrem, ale to nieobowiązkowe :) Mogą być inne owoce.





"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
poohatka Wysłany: 2009-06-16, 12:03   
Starsza Kobieta
It is I, pooh!


Jak do nas trafilas?: G.
Wiek: 34
Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 6260
Nabla, czy dajesz zawsze surowe owoce? Kiedyś próbowałam taki z wcześniejszą obróbką termiczną, ale owoców było za mało na moją formę i wyszło takie sobie... Ile powinno orientacyjnie być owoców w stosunku do kruszonki?




P.
:police: rodzinna pasja
 
 
 
Jadeit Wysłany: 2009-06-16, 12:07   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 171
Skąd: Siemianowice
No dokładnie takie ciasto bez ciasta.
Ja zawsze owoce daje najpierw na patelnie i to ile się tylko zmieści. Jedyna różnica nie daje jajka.




Mój blog o tortach i wypiekach
http://ubabeczka.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Babeczka.tort
 
 
Nabla Wysłany: 2009-06-16, 12:07   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Daję surowe, bo one się potem upieką i tak na taki kompocik. Nawet jak zaczną pływać to nie szkodzi, bo kruszonka jest na górze i nie namaka a ten deser, jak pisałam, nie jest zbyt dekoracyjny tak czy siak po pokrojeniu ("wyjściowo" lepiej upiec małe porcje w foremkach na suflety, dla każdego gościa jedną).

Daję pół na pół owoców i kruszonki i podaję jeszcze ciepłe. Aha, nie polecam dodawania suszonych owoców do kruszonki (rodzynek np) bo się palą, ale pod spód, do jabłek np. można. Do kruszonki zaś można dodać posiekane orzechy :lizak:




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Jadeit Wysłany: 2009-06-16, 12:08   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 35
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 171
Skąd: Siemianowice
Dobry pomysł z tymi sufletami. Kilka małych foremek ze zmiejszoną ilością cukru i mam na deser na parapetówe. Dzięki. Tutaj zawsze można się czegoś nauczyć.




Mój blog o tortach i wypiekach
http://ubabeczka.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Babeczka.tort
 
 
apple Wysłany: 2009-06-18, 13:41   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 257
ja do kruszonki na cramble dodaję migdały w płatkach lub trochę płatków owsianych - jest wtedy chrupiąca. NO i podaję z kleksem kwaśnej śmietany. :]
 
 
Domino Wysłany: 2009-06-18, 14:08   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 2580
a czereśnie się do tego nadają?




Tosia
Jurek
 
 
apple Wysłany: 2009-06-18, 14:51   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 257
nada się wszystko co lubimy. KAżdy owoc. Osobiście do czereśni dałabym coś bardziej cierpkiego może rabarbar?
 
 
Mistle Wysłany: 2009-09-21, 13:23   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 257
Skąd: Dąbrowa Górnicza
A muszę śliwki wcześniej obierać czy skórki tak zmiękną że się będą nadawały do jedzenia? Nie wiem też czy lepiej dać surowe czy przesmażyć wcześniej? Jakoś je doprawiacie np. cynamonem?






"I'll never forget the first time I saw you. You were wet, sticky, wrinkly and screaming your head off. The most perfect, beautiful sight I had ever seen" -Stuart Macfarlane-
 
 
 
positive Wysłany: 2009-09-21, 13:31   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Śliwki powinny zmięknąć (staraj się dobrać takie już lekko miękkie, a nie twarde i niedojrzałe).
Do doprawienia pasuje nie tylko cynamon - spróbuj anyżku :lizak:




 
 
Mistle Wysłany: 2009-09-21, 13:33   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 257
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Ok, to po prostu wyłożę takie nieobrane na formę z masłem, posypię przyprawami, zasypię kruszonka i do pieca, tak? Mnie to trzeba łopatologicznie ;-)






"I'll never forget the first time I saw you. You were wet, sticky, wrinkly and screaming your head off. The most perfect, beautiful sight I had ever seen" -Stuart Macfarlane-
 
 
 
positive Wysłany: 2009-09-21, 13:37   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 6022
Skąd: z widokiem na morze
Nie Ci więcej nie trzeba - w tej wersji będzie znakomicie.




 
 
Mistle Wysłany: 2009-09-21, 13:42   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 32
Dołączyła: 14 Wrz 2008
Posty: 257
Skąd: Dąbrowa Górnicza
positive, :padam: baaaardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, zabieram się do pracy :]






"I'll never forget the first time I saw you. You were wet, sticky, wrinkly and screaming your head off. The most perfect, beautiful sight I had ever seen" -Stuart Macfarlane-
 
 
 
saskiia Wysłany: 2009-09-21, 13:47   

Rodzina głoduje, bo ja netuje
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1363
Skąd: dochodzą te hałasy?
mmmmm crumble.... mmmmmmmmmmmmmmm :lizak:

a ja posypuję śliwki cukrem waniliowym :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group