Ciecierzyca to obok soczewicy oraz soi najczęściej używany w kuchni wegetariańskie i wegańskiej składnik. To nic dziwnego, ponieważ ciecierzyca jest bardzo bogata w białko, witaminy i minerały. Dla wegetarian to idealny zamiennik mięsa, dzięki któremu mogą dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości białka. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet. Jest smaczna, zdrowa, sycąca, świetnie łączy się z rozmaitymi aromatami i smakami. Jednym słowem- powinniśmy ją stosować w naszej kuchni jak najczęściej.
Niestety nie każdy wie, jak prawidłowo przygotować ciecierzycę, dlatego jest ona na ogół pomijana. A szkoda, bo to świetna alternatywa dla soczewicy czy grochu. Jeśli już kupujemy ciecierzycę to najczęściej w puszce u w słoiku. Jest to tzw, ciecierzyca konserwowa. Ma ona nieco inny smak od tej, którą robi się w domu samodzielnie. Nie jest to wielka różnica, ale jednak zauważalna. Puszkowa ciecierzyca jest zanurzona w lekkiej solance i jest już gotowa do spożycia. Najczęściej jest ona dosyć miękka, więc świetnie sprawdzi się np. do przygotowania hummusu. Ale już w sałatkach zdecydowanie lepiej smakuje ciecierzyca nieco bardziej al dente. Dlatego warto wiedzieć, jak ugotować ciecierzycę, aby zachowała chrupkość i jędrność.
Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne, a jedynie dość długie, bo ciecierzycę trzeba długo namaczać i gotuje się ją ok 2 godz. Zaletą samodzielnego przygotowania cieciorki jest to, że można ją ugotować w większej ilości i przechować w lodówce nawet do tygodnia. Ciecierzyca świetnie nadaje się również do mrożenia. Wystarczy ją porządnie wystudzić i włożyć do woreczków, a zawsze będzie pod ręką, gdy najdzie nas ochota na sałatkę lub hummus.
Sucha ciecierzyca wymaga długiego namaczania. Najlepiej zalać ją wodą i pozostawić tak na całe 24 godziny. Pamiętajmy, że ziarenka podwajają swoją objętość, więc wchłoną sporo płynu. Trzeba więc zalać ciecierzycę wodą dużo ponad poziom ziarenek. Następnie odcedzamy ciecierzycę i dokładnie przepłukujemy nawet kilka razy pod bieżącą wodą.
Gotowanie również trochę potrwa. Ziarna zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Jeśli ciecierzyca będzie przeznaczona na hummus warto dodać do niej szczyptę sody oczyszczonej. Gotowanie przebiegnie sprawniej, a ziarna będą bardzo miękkie i kremowe. Jeśli chcemy zrobić sałatkę lub inne danie, które nie wymaga rozdrabniania ciecierzycy, pomijamy sodę.
Ciecierzyca gotuje się ok. półtora do dwóch godzin na małym ogniu pod częściowym przykryciem. Potem należy ją odcedzić i pozostawić chwilkę, aby obciekła. Taka cieciorka jest już gotowa do dalszej obróbki.
Możliwości jest mnóstwo. Ciecierzyca nadaje się do wielu dań. Świetnie smakuje w rozmaitych wersjach sałatek, bo jest smaczna, chrupiąca i sycąca. Można z niej zrobić pyszne jarskie kotleciki. Wystarczy kilka dodatków np. warzyw. Nada się również do przygotowania różnorodnych past na kanapki, czy do tortilli lub nachos-ów. Idealnie zastąpi też mięso w tradycyjnym leczo lub w sosie do makaronu. Można też podsmażyć ją na oliwie z dodatkiem przypraw, a otrzymamy chrupiącą przekąskę.