Praktycznie każdy z nas niejednokrotnie walczył z pokusą zjedzenia czegoś smacznego i bardzo kalorycznego przed samym snem lub nawet w środku nocy. Mimo że mit mówiący o tym, że jedzenie po 18 prowadzi do zwiększenia wagi, jest nieprawdziwy, przejadanie się nocą może sprawić, że przekroczymy swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Jak powinniśmy się odżywiać, aby mieć energie przez cały dzień i nie podjadać nocą?
Dlaczego się przejadamy?
Nocne żarłoki jedzą późny obiad zawierający 80% swoich dziennych kalorii, a po północy często zjadają resztki. W rezultacie taka osoba otrzymuje znacznie więcej kalorii, niż potrzebuje organizm. Tak naprawdę problem nieregularnego odżywiania w ciągu dnia dotyczy większości z nas. Budzimy się rano i bardzo szybko przygotowujemy się do wyjścia. Po małym śniadaniu-przekąsce biegamy do pracy, tam zapominamy o obiedzie, a gdy wracamy do domu późną porą, staramy się zjeść wszystko, na co mieliśmy ochotę przez cały dzień. „Napychając” swój żołądek w nocy zapominamy o potrzebach naszego organizmu – w nocy chce odpocząć, a organizm pracuje – trawi wszystkie spożyte produkty. Dystrybucja żywności powinna wyglądać następująco: śniadanie powinno stanowić 30% kalorii w codziennej diecie obiad – 45%, kolacja – ok. 25%. Nie każdy jednak może funkcjonować w taki sposób. Niektórzy potrzebują więcej mniejszych posiłków lub chociażby mniej kalorycznej kolacji. Aby przygotować pyszny i zdrowy obiad, który nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę, nie zawsze musimy biegać po sklepach w poszukiwaniu zdrowych produktów. Alternatywną jest catering dietetyczny, który oferuje bardzo szeroki wybór zdrowych diet.
Czy można uniknąć nocnego podjadania?
Stojąc w ciepłym blasku lodówki, przeglądając jej zawartość, bardzo ciężko się oprzeć sięgnięciu po jakiś smakołyk. Jak więc ograniczyć nocne podjadanie? Po pierwsze nie możemy popełniać podstawowego błędu – spać zbyt krótko. Wysypianie się znacznie zmniejsza szanse przejedzenia. Brak snu całkowicie zakłóca normalne reakcje żywieniowe organizmu, zaburzając równowagę hormonów głodu, cukier lub kofeina staje się szybkim źródłem energii. Dlatego wtedy nie tylko zaczynamy podjadać niezdrowe produkty. Aby uniknąć przejadania, warto rozplanować sobie swoje posiłki na cały dzień i nie głodować. Do diety warto dodać większą ilość białka, błonnika i węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ te produkty sprawiają, że dłużej czujemy się pełni. W uniknięciu podjadania i przejadania może nam pomóc również dieta pudełkowa Wrocław, którą oferuje catering dietetyczny.