Płytki do lokalu gastronomicznego

Wybór płytek kuchennych nigdy nie jest łatwy, a sprawa komplikuje się gdy mowa o kuchni w restauracji. Optymalnym wyborem jest wówczas zakup płytek o estetycznej powierzchni, odpowiadającej wystrojowi wnętrza, a zarazem wysoce odpornych i wytrzymałych. Poniżej staramy się podpowiedzieć jak odnaleźć balans pomiędzy tymi dwoma grupami cech oraz wybrać płytki, które zadowolą zarówno pracowników danej placówki gastronomicznej, jak i jej klientów. 

Podłoga w kuchni – wytrzymała i żywotna 

Względów praktycznych, o których należy pamiętać w trakcie zakupów płytek, jest duża. Pierwszą istotną sprawą jest nasiąkliwość płytek, czyli ich zdolność do utrzymywania wody na swojej powierzchni, zamiast jej wchłaniania. Wbrew pozorom, ma to olbrzymi znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całej kuchni. Im mniejszy poziom nasiąkliwości, tym mniej wody dostanie się przez powierzchnię płytek do struktury ścian. A jak dobrze wiedzą wszyscy pracownicy lokali gastronomicznych – mokra podłoga to chleb codzienny w wielu kuchniach. 

Poziom ścieralności również ma znaczenie. W przypadku kuchni warto sięgać po płyty o średniej lub podwyższonej klasie ścieralności. Z jednej strony, płytki nie będą pełniły szczególnych funkcji dekoracyjnych, choć będą codziennie „deptane” przez pracowników kuchni. Płytki kuchenne o niższej klasie ścieralności można wybrać do wyścielenia powierzchni ścian. Mogą być to płytki bardziej estetyczne, a zarazem mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. 

Bezpieczeństwo pracowników i firmy – a wybór płytek 

W przypadku podłóg w lokalach gastronomicznych polecamy sięgać po płytki o właściwościach antypoślizgowych. Płytki takie przeciwdziałają wypadkom, nawet gdy na podłodze rozleje się woda, sos, lub olej. Żaden rodzaj zabrudzenia nie jest w stanie obniżyć poziomu bezpieczeństwa płytek, co gwarantuje możliwość swobodnego przemieszczania się po lokalu przez cały czas. 

Konieczne jest także archiwizowanie dokumentacji związanej z wyborem płytek, ich zakupem oraz potwierdzającej ich parametry użytkowe. Płytki powinny posiadać zestaw atestów, potwierdzających ich zgodność z najważniejszymi normami. Kluczowe są aprobaty dopuszczające dany zestaw do użytku w miejscu o określonym profilu. Dokumentacja powinna potwierdzać między innymi: odporność chemiczną płytek, oporność fizyczną, odporność na plamienie, stopień antypoślizgowości oraz odporność na ścieranie. Zabezpieczenie takie jest istotne z perspektywy właściciela danego lokalu. 

Kwestie estetyczne w wyborze płytek do lokalu 

Estetyka to podstawowa sprawa, na którą zwraca uwagę każda osoba odwiedzająca dany lokal. Warto wybierać płytki wpasowane w wystrój wnętrz oraz odpowiadające jego nastrojowi. Podłoga ceramiczna powinna być reprezentatywna – dowartościowywać cały lokal oraz wytwarzać przyjemny nastrój. W wielu lokalach wybiera się odmienny zestaw płytek do kuchni, odmienny do dekoracji podłóg i ścian w jadalni. W lokalach, gdzie kuchnia łączy się z jadalnią, warto wybierać zestawy o podobnej kolorystyce, które pozwolą zachować ciągłość estetyczną w całym lokalu.

W jadalniach liczy się design oraz blichtr. Warto wybierać płytki o połyskliwej powierzchni, które będą olśniewać przebywające w pomieszczeniu osoby. Płytki o dużej powierzchni oraz z wąskimi fugami – to obecnie jeden z najchętniej wybieranych restauracyjnych wzorów. Znajdziesz także płytki stylizowane na antyk oraz płytki imitujące wysokiej klasy marmur lub inne atrakcyjne kruszce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here