Z roku na rok rośnie liczba Polaków, którzy z różnych powodów decydują się porzucić dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe i przejść na weganizm. Jeszcze kilka lat temu kuchnia roślinna nie była u nas zbyt popularna, ale jesteśmy pewni, że teraz na pewno masz wśród swojej rodziny lub przyjaciół choć jedną wegankę lub weganina. Czym można ugościć ich podczas wieczerzy wigilijnej? Jakie potrawy wigilijne odpowiadają zasadom wegańskiej diety, a jakie można łatwo zweganizować? Oto garść podpowiedzi, które z pewnością okażą się przydatne.
- wigilia: co mogą zjeść weganie?
Polscy weganie nie mają łatwego życia, jeśli chodzi o uczestnictwo w większości rodzinnych imprez. Menu zazwyczaj jest bowiem oparte na mięsie i różnych produktach odzwierzęcych, takich jak jajka czy nabiał. Postna wigilia to jednak zupełnie inna sprawa – wiele tradycyjnych dań wigilijnych z zasady nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego i jest jak najbardziej odpowiednia dla wegan.
Które potrawy wigilijne bez problemu możesz więc podać zarówno „mięsożercom”, jak i weganom? Wegańskim standardom w 100% odpowiada np. postny barszcz wigilijny: tradycyjnie przyrządza się go wszak na bulionie warzywnym, a za jego specyficzny smak odpowiada buraczany zakwas. Uszka z grzybami, zwyczajowy dodatek do barszczu, również ze swej natury są wegańskie: do miękkiego ciasta nie dodaje się bowiem jajek, a tylko mąkę, wodę i sól, zaś farsz to po prostu leśne grzyby z podsmażoną cebulką.
Podczas wigilijnej wieczerzy weganie mogą poza tym do woli zajadać się kapustą z grzybami oraz nadziewanymi nią pierogami. W sam raz będą też kluski z makiem, jeśli do ich przygotowania wybierzesz makaron bezjajeczny, oraz kutia, o ile miód naturalny zastąpisz jego sztucznym odpowiednikiem.
- zastąpić potrawy z ryb?
Wedle dość powszechnego w Polsce przekonania „ryba to nie mięso”, ale wystarczy chwilę się zastanowić, by zrozumieć wewnętrzną sprzeczność takiego stwierdzenia. Twoi wegańscy goście nie będą więc mogli skosztować ryby po grecku, śledzi czy smażonego karpia. Jako ukłon w ich stronę możesz jednak przygotować smaczne, bezmięsne zamienniki tych klasycznych dań. Od kilku lat hitem, jeśli chodzi o wegańskie potrawy wigilijne, okazuje się seleryba, przygotowywana (jak można się domyślić) z selera i suszonych wodorostów nori, które nadają jej charakterystycznego rybnego smaku i zapachu. Smażoną selerybę można zaserwować saute albo przybrać ją warzywną pierzynką, którą zwykle przygotowujesz do ryby po grecku.
Coraz bardziej popularne na wigilijnych stołach stają się także boczniaki, idealnie imitujące tradycyjne śledzie przyrządzane w polskich domach na różne sposoby. Te smaczne grzyby podaje się np. w wersji a la śledzik w occie i oleju, zamarynowane z cebulką i żurawiną albo skąpane w pysznej, korzennej, słodko-kwaśnej marynacie do złudzenia przypominającej tę do śledzi po kaszubsku. Boczniaki w takich potrawach nie powinny być zbyt miękkie – wystarczy trochę je podgotować.
- wypieki świąteczne
Temat na oddzielny artykuł stanowią wegańskie wypieki na święta. By przygotować w pełni roślinne ciasto, trzeba się nieco natrudzić, znajdując odpowiednie zamienniki dla składników takich jak jajka czy jogurt, ale efekt niewątpliwie jest tego wart. Wiele ciekawych przepisów, np. na wegańską wersję wigilijnej strucli makowej czy na różne odmiany tofurnika – sernika na bazie sojowego sera tofu – można łatwo znaleźć na blogach kulinarnych poświęconych wegańskiej kuchni, takich jak np. Jadłonomia czy Wegan Nerd.