Wielkimi krokami zbliża się zima, w związku z czym wiele osób przygotowuje przetwory na ten zimny i ponury czas. Każdy letni miesiąc, daje nam różnorodne produkty, które z powodzeniem możemy wykorzystać do tego, aby zaopatrzyć się w witaminy, których brakuje nam zimą. Kiedy mamy sezon na świeże owoce, wówczas możemy przygotować z nich dżemy lub również kompoty, które zawekujemy w słoikach i pozostawimy na czas mrozów. Ponadto, ogórki gruntowe też wykorzystywane są przez wiele osób do tego, aby je na zimę ukisić i mieć jako dodatek do obiadu, czy na przykład produkt do przygotowania zupy ogórkowej. Dobrym pomysłem również jest mrożenie. W związku z czym, możemy mrozić owoce, czyli na przykład truskawki, wiśnie, jagody, maliny, z których zimą będziemy mogli przygotowywać różnorodne desery, czy też polewy oraz używać ich, jako dodatek do ciast. Kolejnym dobrym pomysłem jest mrożenie warzyw, jak na przykład fasolki szparagowej, koperku czy również pietruszki. Będą one stanowiły dobry dodatek do zup, czy również innych potraw, a dzięki temu nie będziemy musieli kupować ich zimą w sklepach. Kolejnym dobrym pomysłem na porcję witamin na zimę, są grzyby. Te zebrane przez nas w lesie lub kupione możemy z powodzeniem suszyć, marynować oraz mrozić. Suszone i mrożone grzyby, idealnie nadadzą się do zup i sosów, natomiast te marynowane, jako dodatek do obiadu, zamiast sałatek. Kolejny składnik, który jest niezbędny w wielu domach jako dodatek do obiadów, a który absolutnie traci swój smak zimą, jest pomidor. Jak wiadomo, jest on bogaty w potas, w związku z czym niesamowicie istotne jest jego spożywanie. Jeśli chodzi o wersję na zimę, to najlepiej przygotować sok pomidorowy i zawekować go w słoikach, dzięki czemu będziemy mieć pyszny dodatek do zup i sosów. Jak zatem odpowiednio go przygotować? Otóż w pierwszej kolejności należy sparzyć pomidory. No dobrze, ale jak sparzyć pomidory? Wystarczy polać je gorącą wodą, a następnie obrać ze skórki, która w bardzo łatwy sposób będzie z nich schodzić, po wykonaniu tej czynności. Następnie, należy z pomidorów wyjąć twardą część gniazda i kolejno umieścić w robocie kuchennym, który pomoże nam zmiksować je na sok. Następnie tak wykonany sok, przelewamy do słoików, i gotujemy słoiki aż do momentu, kiedy nie powstanie weka. Kolejno stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na kilka godzin, a by sprawdzić, czy słoiki nam nie puszczą. Po kilku godzinach możemy je odwrócić i umieścić na pułkach w spiżarce, czy piwnicy. Tak przygotowane słoiki, z sokiem pomidorowym, będą służyły nam przez całą zimę, a dodatkowo co ważne, nie stracą swoich zdrowotnych właściwości, co jest niezwykle istotne. Pamiętajmy o tym, że przygotowane przez nas wyroby, pozbawione są konserwantów, w związku z czym są po stokroć zdrowsze od tych, które możemy kupić w sklepach. Oczywiście to, jak dużą ilość przetworów przygotujemy uzależniona jest od miejsca jakie posiadamy na ich przechowywanie. Jeżeli miejsce mamy ograniczone, to przygotujmy choć kilka słoików.