Ryby w diecie

Dieta jest bardzo ważnym zagadnieniem dla dzisiejszego społeczeństwa. Coraz bardziej dbamy o to, co jemy. Kiedyś jadło się to co akurat było dostępne, dzisiaj półki w sklepach dosłownie uginają się od różnych produktów lokalnych oraz sprowadzanych z całego świata. Wybór jest ogromny, bez problemu w lokalnym sklepie znajdziemy dziesiątki rodzajów mięsa, owoców, warzyw czy ryb. Za najzdrowsze źródło białka i innych substancji odżywczych uchodzą właśnie ryby. Tutaj również możemy wybierać spośród wielu gatunków i regionów pochodzenia. Krajowe albo zagraniczne, słodkowodne lub złowione w morzu. Co wybrać? Warto wybierać ryby z ekologicznych hodowli. Niestety w wielu miejscach ryby są karmione pokarmem bardzo słabej jakości i pełnym chemii. Następnie takie trujące substancje przedostają się do naszego organizmu. W sklepach często możemy dostać łososie, śledzie czy makrele. Najlepiej jednak wybrać pstrąga. Upewnijmy się, że oferowane pstrągi są świeże i czy pochodzą ze sprawdzonej hodowli.
Jak przyrządzić pstrąga? Sposobów jest wiele. Pierwszy z nich to oczywiście smażenie. Pstrągi dokładnie myjemy, suszymy po czym przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Do miseczki wbijamy jajko i rozrabiamy je widelcem.Do dwóch osobnych miseczek wsypujemy bułkę tartą (najlepiej przygotować ją samemu z czerstwego pieczywa) oraz mąkę. Następnie pstrąga obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Na patelnię z uprzednio rozgrzanym olejem układamy pstrągi i smażymy z obu stron przez dwadzieścia pięć minut, przewracając co około dziesięć minut. Uważajmy i nie przypalmy panierki ponieważ wówczas będzie gorzka i niesmaczna, potrawa będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.
Kolejnym sposobem na przyrządzeniem dorsza jest upieczenie go. Umytą i osuszoną rybę przyprawiamy ulubionymi ziołami takimi jak: oregano, bazylia, tymianek, majeranek, kolendra. Warto stworzyć mieszankę ziół, stworzą one niesamowity aromat i smak, który na zawsze pozostanie w pamięci. Przygotujmy naczynie żaroodporne, najlepiej prostokątne ponieważ w takim najwygodniej będzie ułożyć rybę. Nasmarujmy naczynie masłem z jak najwyższą zawartością tłuszczu (co najmniej osiemdziesiąt dwa procent) ponieważ tłuszcz doda naszemu daniu jeszcze więcej smaku. Całość należy wstawić do pieca rozgrzanego do co najmniej stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza, koniecznie z termoobiegiem. Pstrąga piecze się około trzydziestu pięciu minut.
Bardzo smaczne są pstrągi z grilla. Nie ma nic lepszego niż grillowana świeża ryba podana z masłem czosnkowym w ciepły wakacyjny wieczór. Jak go przyrządzić? Bardzo prosto! Rybę oczywiście myjemy i suszymy, a następne zawijamy razem z przyprawami w sreberko. Odstawiamy na piętnaście minut, a w tym czasie rozpalamy węgiel drzewny w naszym grillu. Gdy wytworzy się już odpowiedni żar, układamy zawiniątka na ruszcie. Opiekamy z każdej strony przez piętnaście minut. Do masła dodajemy świeżo posiekane ząbki czosnku i mieszamy.
Pstrąg to cenne źródło białka, wapnia i innych ważnych dla zdrowia elementów. Warto włączyć go do naszej codziennej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here