Stany Zjednoczone to obok Europy jeden z głównych regionów zajmujących się produkcją whisky. Co sprawia, że american whiskey jest tak wyjątkowa i popularna na całym świecie? Wszystko to zasługa unikalnej receptury.
Jak powstało american whiskey?
Whisky trafiła do Nowego Świata wraz z imigrantami ze Szkocji i Irlandii. To oni postanowili bowiem pokazać tutejszym europejski trunek i rozpocząć jego produkcję. Musieli jednak zmodyfikować ów sprawdzony przepis tak, by odpowiadał panującym w Ameryce warunkom naturalnym. I tak miejsce słodu jęczmiennego zajęła kukurydza. Whisky dojrzewało przez co najmniej dwa lata w nowych, dębowych beczkach, co także było awangardowym rozwiązaniem. Amerykanie szybko polubili ten trunek, co wpłynęło na powstanie wielu destylarni. Najbardziej znane stany to Tennessee oraz Kentucky. W pierwszym z nich produkowany jest trunek o tej samej nazwie, drugi zaś słynie z bourbonu. Poza nimi whisky jest produkowane w Nowym Orleanie, Ohio, czy Pensylwanii.
Burbon – jaki jest jego sekret?
Burbon to jeden z najbardziej znanych gatunków american whiskey. Aby móc nosić ten tytuł, trunek musi spełniać szereg warunków. Przede wszystkim mieszanka zboża użyta do produkcji musi składać się w co najmniej 51% z kukurydzy. Po destylacji burbon zawiera co najwyżej 80% czystego alkoholu i jest leżakowany w nowych, opalonych beczkach dębowych przez co najmniej dwa lata. Najczęściej zawierają jednak około 70% kukurydzy w mieszance i leżakują cztery lata. Im proces ten trwa dłużej, tym ciemniejsza będzie barwa burbonu. Stolicą tego rodzaju whisky jest Kentucky. Produkuje się tutaj 95% światowej produkcji burbonu. Do najbardziej znanych burbonów należy Jim Beam, czy Wild Turkey.
Tennessee whiskey – czym różni się od burbona?
Kolejnym american whiskey jest trunek produkowany w Tennessee o tej samej nazwie. Jego czołowym reprezentantem jest Jack Daniels. W przeciwieństwie do burbona, mieszanka zbóż zawiera mniej kukurydzy. Dodatkowo, ten rodzaj american whiskey jest przepuszczany przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Proces ten trwa około dziesięciu dni i sprawia, że Tennessee whiskey ma tak charakterystyczny, łagodny smak i aromat. American whiskey bez problemu kupimy praktycznie na całym świecie. W Polsce możemy zrobić to nawet przez internet, np. w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. American whiskey zdobyło uznanie wielu specjalistów, którzy docenili produkt nagradzając go wielokrotnie w rozmaitych konkursach. Poza tymi rodzajami whisky, Amerykanie zajmują się także produkcją blend, czy whisky żytniej i pszenicznej.