owoce i warzywa liofilizowane

Większość osób dbających o zdrową, zrównoważoną dietę wie, jak ważnym składnikiem codziennego jadłospisu są warzywa i owoce. Dostarczają one organizmowi nie tylko cennych witamin i minerałów, ale również błonnika pokarmowego i antyoksydantów – substancji neutralizujących wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się komórek. Świeże owoce i warzywa są jednak trudno dostępne poza sezonem, który trwa zaledwie kilka letnich miesięcy. Alternatywą dla nich mogą być owoce i warzywa liofilizowane.

Czym są owoce i warzywa liofilizowane?

Proces liofilizacji bywa nazywany procesem „suszenia mrozem”. Polega on na usunięciu z owoców i warzyw wody za sprawą niskiej temperatury i niskiego ciśnienia. Owoce i warzywa liofilizowane zachowują przy tym większość składników mineralnych, witamin i błonnika. Nie zawierają natomiast wilgoci, dzięki czemu można przechowywać je bardzo długo w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zaletą owoców i warzyw liofilizowanych są również ich walory smakowe i estetyczne. Takie produkty mają apetyczny kolor i zapach, są chrupiące i smakują niemal dokładnie tak samo, jak ich świeże odpowiedniki. Owoce i warzywa liofilizowane można jednak jeść przez cały rok, nie tylko latem.

Do czego stosować owoce i warzywa liofilizowane?

Owoce i warzywa liofilizowane to świetna przekąska, którą można bez obaw spożywać samodzielnie zamiast znacznie mniej zdrowych chipsów czy słodyczy. Przemawia za tym wygoda ich przechowywania, lekkość i mała objętość, za sprawą której saszetkę z owocami lub warzywami liofilizowanym da się zabrać ze sobą dosłownie wszędzie, wkładając ją nawet do kieszeni, torebki czy plecaka. Tam przekąska będzie czekać na spożycie miesiącami – z pewnością nie ulegnie zepsuciu. Owoce i warzywa liofilizowane, które można zamówić w sklepie internetowym pod adresem https://do-smaku.pl/owoce-i-warzywa-liofilizowane/ dobrze sprawdzą się także jako dodatek do potraw, deserów i innych bardziej złożonych przekąsek. Można dosypywać je do płatków i jogurtów, tworzyć z nich własne musli, batoniki czy koktajle. Ponieważ owoce liofilizowane, takie jak truskawki czy maliny, mają bardzo intensywny, a przy tym naturalny kolor, często wykorzystywane są także jako barwnik do ciast i kremów.

Owoce i warzywa liofilizowane to coś, co warto zawsze mieć przy sobie w podróży, w szkole, w pracy i w kuchni. Należy pamiętać jednak, że aby nie utracić wszystkich cennych właściwości takich produktów suszonych, trzeba odpowiednio je przechowywać, unikając wilgoci i wysokich temperatur.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here