Nasturcja jadalna

Nasturcja jadalna od lat wykorzystywana jest w różnoraki sposób. Przybyła do Europy z Ameryki Południowej i zdobyła uznanie wielu osób. Głównie pomaga w naturalny sposób pozbyć się pewnych schorzeń, jednak z powodzeniem stosowana jest także jako składnik kosmetyków do pielęgnacji. Co jeszcze można powiedzieć o roślinie z pomarańczowymi kwiatami?

Nasturcja właściwości – do sałatek, jako ozdoba i dla zdrowia. Wiele zastosowań rośliny

Nasturcja jadalna to roślina, która oferuje wiele korzyści. Osoby, które posiadają ją w swoim domu lub ogrodzie, mogą wykorzystać kwiaty, liście i łodygi do wielu celów. Choć zwykle pełni funkcję dekoracyjną, jej zastosowanie jest znacznie szersze.

Po pierwsze, posiekane kwiaty nadają się jako dodatek do sałatek lub element innych dań. Spora grupa osób wykorzystuje roślinę także do marynowania. Warto zaznaczyć, że spożywanie nasturcji to nie tylko ciekawe walory smakowe, ale przede wszystkim aspekt prewencyjny. Dzięki zawartości wielu mikro- i makroelementów roślina zapobiega chorobom i niedoborom konkretnych substancji w organizmie.

Nasturcja wykorzystywana jest także jako skuteczny lek naturalny. Nazywa się ją roślinnym antybiotykiem z tego względu, że posiada właściwości bakteriobójcze. Stosuje się ją jako środek zwalczający bakterie Staphylococcus i paciorkowce. Dlatego właśnie okazuje się przydatna w leczeniu chorób gardła, zapalania oskrzeli, a nawet schorzeń nerek. Ułatwia odkrztuszanie i ma działanie antyseptyczne. Stosowanie okładów na rany przyspiesza regenerację naskórka i oczyszcza go. Nie bez powodu używa się jej jako zamiennik wody utlenionej.

W kosmetyce przydaje się jako sposób na pozbycie się łupieżu i niwelowanie trądziku. Pomaga też odżywić włosy i zapobiec ich zwiększonemu wypadaniu. Nasturcję nierzadko wykorzystuje się jako wsparcie w zmniejszaniu objawów łuszczycy.

Jakie składniki odżywcze zawiera roślina? Nasturcja właściwości

Stosowanie nasturcji w ziołolecznictwie jest zupełnie uzasadnione. Roślina jest źródłem wielu substancji odżywczych. Co w sobie ma? Wymienić tutaj można głównie sole mineralne, siarkę, witaminę C, luteinę, kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy. Z tego powodu nasturcja może być skutecznym preparatem zapobiegającym powstawaniu chorób, a także środkiem zwalczającym już te istniejące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here