dlaczego warto jeść błonnik?
fot. Pexels.com

Błonnik pokarmowy jest zbawienny dla naszego układu pokarmowego – usprawnia trawienie, zwiększa perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Skąd można pozyskać błonnik i jakie ma właściwości?

Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/blonnik-w-jakich-produktach-go-znajdziemy/

Błonnik – wsparcie dla układu pokarmowego

Błonnik pokarmowy jest substancją pochodzenia roślinnego, która ma nieocenione znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jest niezawodny w procesach trawiennych, ponieważ pobudza ruchy robaczkowe jelit, które sprawnie przemieszczają po nich pożywienie aż do momentu wypróżnienia. Błonnik jest także niezastąpiony dla osób cierpiących na przewlekłe zaparcia – ten ma właściwości zmiękczające masy kałowe, które łatwiej jest później wydalić z organizmu. Błonnik stanowi również źródło pożywienia dla dobrych bakterii znajdujących się w jelitach. Potrafi też obniżyć poziom cukru i złego cholesterolu we krwi.

Jedzenie z dużą zawartością błonnika rozpuszczalnego

Pewne produkty spożywcze są bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Oto kilka z nich:

  • czarna fasola – zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego – niecałe 200 gramów fasoli potrafi pokryć aż 60% zapotrzebowania dorosłego człowieka na te roślinne węglowodany, 
  • awokado – ten tłusty owoc jest źródłem zdrowych tłuszczy i witaminy E. Jedno awokado posiada aż 13,5 gramów błonnika, 
  • gruszka – bogata w przeciwutleniacze. W owocu mieści się 5,5 grama błonnika, 
  • marchewka – sporo w niej beta-karotenu i błonnika, który wynosi 4,8 grama na jedną dużą marchewkę, 
  • brukselka – to specyficznie smakujące warzywo w około 150 gramach zawiera 4 gramy błonnika rozpuszczalnego, 
  • batat – w bulwie tego słodkiego ziemniaka znajdują się witaminy z grupy B, potas i beta-karoten. Batat zawiera około 4 gramy błonnika, 
  • brokuł – warzywo należy to tzw. super żywności, ponieważ zawiera dużo prozdrowotnych substancji m.in. witaminy K i C, potas i kwas foliowy. W 100 gramach brokułów znajduje się 2,5 grama błonnika. 

Zobacz także: http://www.twojafanaberia.pl/egzema-swedzacy-problem/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here