Dziczyzna – jaka kiełbasa najlepsza?

0
1566

Nie ma nic lepszego i zdrowszego niż dostępna na polskim rynku kiełbasa z dzika. Jej walory smakowe są dużo lepsze niż innego zwierzęcia. Dzik to zwierzę żyjące w lasach, które żywi się naturalnym pokarmem, zdobytym samodzielnie. Nie są one karmione paszami, przetrzymywane w za ciasnych klatkach lub stymulowane antybiotykami do rozwoju. Bez wątpienia jest to jedno z najzdrowszych mięs dostępnych w polskich sklepach.

Kiełbasa z dzika, a wartości odżywcze

Utarło się przekonanie, że osoby na diecie powinny głównie spożywać mięso drobiowe, a to nic bardziej mylnego. Kolejną wędliną, którą można jeść jest kiełbasa z dzika. Cechuje się wysoką zawartością białka, niską kalorycznością, a także niską zawartością tłuszczów w porównaniu do innych wyrobów mięsnych. Osoby, które mają problem z układem krwionośnym, również mogą ją spożywać, jednak w rozsądnych ilościach.

Kiełbasa z dzika bogata jest w wartości odżywcze, witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne minerały, tj. żelazo i cynk. Można śmiało spożywać kiełbasę z dzika, ponieważ jest zdrowszą alternatywą od wieprzowiny. Jej walory smakowe również są dużo lepsze. Smakuje swojsko, pachnie lasem, a w swym składzie nie ma dodatkowych hormonów i antybiotyków wzmagających u ludzi alergie pokarmowe. Smaku kiełbasy z dzika nie da się porównać do żadnego innego. Jest wędliną uniwersalną, świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, zup i sosów.

Jak podawać kiełbasę z dzika?

Jest to produkt uniwersalny, który można podać w każdej postaci. Może stanowić jedynie dodatek do dania głównego, przekąskę lub stać swobodnie na stole i być pysznym dodatkiem do pieczywa. Nadaje się do podania na ciepło i zimno. Można z jej udziałem zrobić grilla, leczo z kiełbasą z dzika, a nawet swojską pizzę. Wystarczy w domu wykonać spód do pizzy, na to pomidorowy sos i kawałki kiełbasy. Całość można wzbogacić o chilli, majeranek, tymianek, pieczarki lub leśne grzyby oraz żółty ser.

Kiełbasa z dzika nada każdej potrawie niepowtarzalnego aromatu. W końcu pachnie i smakuje lasem, a ten smak ciężko podrobić. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w wędlinę wysokiej jakości. Wówczas jej smak każdemu przypadnie do gustu. Kiełbasa z dzika jest rzadko wybierana przez Polaków, a to błąd. Proces jej przygotowania jest lepszy, zdrowszy i bardziej ekologiczny. Poleca się ją każdemu, kto nie chce odmówić sobie mięsa, a pragnie dbać o środowisko, każdemu, kto zmaga się z alergiami pokarmowymi oraz chorobami układu krwionośnego. Jej spożycie w umiarze pozwoli na dostarczenie potrzebnych wartości odżywczych, bez negatywnego oddziaływania na zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here